Frutseltjes
 

Waarom Stichting frutseltjes?

Frutseltjes is ontstaan door kinderen die tijdens het knutselen een pompon maakten en daar rustig van werden. Deze kinderen zijn licht verstandelijk beperkt en getraumatiseerd door mishandeling, misbruik en verwaarlozing en staan onder voogdij. Ze wonen niet meer thuis, maar bij ons in het Gezinshuis.

In dit Gezinshuis krijgen ze 24/7 begeleiding en behandeling. We werken veel lichaamsgericht. Hun lichaam is hun beste hulpbron en dat hebben ze altijd bij zich. De kinderen ervaren dat voelen geen pijn hoeft te doen. Zo is het idee ontstaan om pomponnen en touwen te maken voor andere kinderen die ook veel stress ervaren en het ook niet zo fijn hebben in het leven.

Stichting Frutseltjes wordt door deze kinderen gedragen. Het is een soort club waar je als kind aan mee kunt doen en je verhalen kunt delen of jouw zelfgemaakte frutsel laten zien.

 

Stress

Bij getraumatiseerde kinderen is de stressreactie chronisch geworden. Het alarmsysteem in de hersenen raakt verkeerd afgesteld. Ze kunnen geen onderscheid maken tussen reëel en denkbeeldig gevaar en leven in een van constante staat van waakzaamheid.

Omdat ze geen woorden hebben voor wat hen is overkomen, leeft het trauma voort in hun lichaam. Vaak hebben ze geen idee waar hun heftige emoties en de spanningen die ze voelen vandaan komen. Vaak weten ze niet wat ze voelen.

Voor deze kinderen is het goed om vertrouwd te raken met hun lichaam door te bewegen. Ook door lichamelijk contact, waarbij het kind altijd de regie heeft en houdt. Troosten en kalmeren helpt hen om zich weer veilig te voelen in hun lichaam en om te ervaren dat het gevaar geweken is. Het stresssysteem van het emotionele brein wordt gekalmeerd en andere delen van het brein kunnen zo gezonder functioneren.

Bij kinderen die een traumatische ervaring hebben gehad, of als er sprake is van een ontwikkelingstrauma, is de cortisolspiegel ontregeld. Bij kinderen die mishandeld zijn, zie je een hogere cortisolspiegel. Na misbruik geeft het chaos en verwarring en dit is kenmerkend voor schaamte bij het kind.

 

Kindermishandeling, misbruik en verwaarlozing een halt toeroepen.

Door te blijven vertellen wat de gevolgen van fysiek en mentaal geweld bij kinderen zijn, blijft het onder onze aandacht en kunnen we dit een halt toeroepen. Vroege signalering is belangrijk, zodat het kind in de stresssituatie aandacht kan krijgen en gehoord wordt. Ouders kunnen begeleid worden.

 
Steun frutseltjes

Doe je mee?

Steun frutseltjes door over ons te vertellen, kinderen één van de frutsels te geven, je verhaal te vertellen en je kennis te delen op onze website.

Ook kun je donateur worden zodat wij wol kunnen kopen, aan PR kunnen doen en zo fysiek en mentaal geweld bij kinderen kunnen stoppen.

Neem contact met ons op door een e-mail te sturen.